Kookboek met recepten van Noordwijkse topchefs
Vandaag heeft burgemeester Wendy Verkleij bij Breakers Beach House in Noordwijk aan Zee het eerste exemplaar van het kookboek ‘De Noordwijkse Keuken’ in ontvangst genomen. Een unieke bundeling van recepten die zijn ontwikkeld door Noordwijkse topchefs die met hun restaurants werken volgens de principes van de Tuin van Holland en Proeftuin Noordwijk. Gerechten met gezond, divers eten en lokale seizoensproducten in de hoofdrol waar nu iedereen zelf mee aan de slag kan gaan.
Proeftuin Noordwijk
De Tuin van Holland, met de Leidse regio en Noordwijk, was de eerste internationale keuken die in de 17e eeuw inzette op gezondheid. In het project Proeftuin Noordwijk wordt verder gebouwd op deze principes met een hedendaagse invulling. Gezond en divers eten met seizoensgebonden en lokale producten. Sinds vorig jaar geven 10 Noordwijkse topchefs hier hun eigen draai aan. Met unieke gerechten, wisselend per seizoen, om kennis te maken met al het moois (en lekkers) wat de streek te bieden heeft. Burgemeester van Noordwijk Wendy Verkleij is onder de indruk van deze mooie concrete uitwerking in het project: ‘Proeftuin Noordwijk is niet alleen een culinaire inspiratiebron voor onze chefs, maar laat bovenal zien hoe iedereen in onze mooie gemeente dit nu zelf kan ontdekken. En wat zo mooi past binnen heilzame badplaats Noordwijk, waar gezondheid en genieten hand in hand gaan.’
De Noordwijkse Keuken
Om ervoor te zorgen dat iedereen die culinaire traditie ook thuis tot leven kan brengen, hebben alle chefs speciale gerechten ontwikkeld om zelf thuis te maken. Deze creaties zijn nu gebundeld in het kookboek De Noordwijkse Keuken. Een unieke verzameling van 18 recepten van Noordwijkse topchefs. Met voor-, hoofd- en nagerechten van elk seizoen, met bruikbare tips van de chefs en achtergrondinformatie over de Tuin van Holland en groenten per seizoen. Vanaf vandaag is De Noordwijkse Keuken voor € 9,95 te koop in de VVV’s in Noordwijk en in Noordwijkerhout of te downloaden via www.noordwijk.info/kookboek.
De Noordwijkse Keuken bevat recepten van de chefs van Beachclub O. (Tim van Mechelen en Erik Went), Breakers Beach House (Mitchell Hendriks), De Baak Seaside (Frank Brasker), Nomade Beach House (Remco Wubbe), restaurant Latour (Marcel van Lier), restaurant Vloed (Denny van Veen en Mischa van Zee), Villa de Duinen (Stefhan Raggers) en Zorghotel de Kim (Axel Hoveling).
Proeftuin Noordwijk is het resultaat van een samenwerking binnen de Groene Cirkel ‘De Tuin van Holland’. Waarin een brede coalitie van chefs, boeren, artsen en ketenpartners toewerkt naar een hedendaagse, gezonde, seizoensgebonden en duurzame Nederlandse keuken voor iedereen, van bodem tot bord.
Proeftuin Noordwijk is een initiatief van Noordwijk Marketing, provincie Zuid-Holland en Koninklijke Horeca afdeling Noordwijk. Het kookboek De Noordwijkse Keuken is mede mogelijk gemaakt door gemeente Noordwijk en provincie Zuid-Holland.